Adventla

Adventla – julvarianten av semla


Julen närmar sig med stormsteg och lagom till julfriden har det dykt upp en ny variant av vår älskade semla. Det verkar som att det helt enkelt inte finns någon gräns för hur många varianter folk kan hitta på av det här minst sagt klassiska bakverket. Det är helt fantastiskt. Fortsätt med det.

Ni kanske inte har hört talas om det, men det kallas adventla. Alltså en semla som är julinspirerad och passande på adventsfika. Ett kreativt namn till ett kreativt bakverk. Vad är då en Adventla? Jo det är en korsning mellan en lussekatt och en semla.

De adventlor som jag har sett är också formade som en klassisk lussekatt. Utöver den gula färgen från saffran så tycker jag att det är formen som symboliserar en lussekatt.

Baka en adventla

Du inleder med att baka vanliga lussekatter. Förslagsvis enligt nedanstående recept. Du delar den sedan i två delar, så du har en botten och ett lock. Gröpa sedan ur lussekatten lite och fyll med mandelmassa. Lägg på vispad grädde. Vips! Du har bakat en smaskig adventla. Perfekt att bjuda på efter julmaten eller till glöggen. Fantastisk idé. Önskar att jag visste vem som uppfann adventla. Om du vet vem du är så är du välkommen att höra av dig till Semmelwrap.se.

TIPS: Strö över vaniljsocker på Adventlan för att få lite mer semmelkänsla på den!

Recept på lussekatter hittar du bl.a här.

Fotograf och bagare till Adventlan på bilden är Anna Johansson