Idag kommer Caroline att bjuda på sina favoritfyllningar och gräddsorter. Dessa passar perfekt i semlor eller semmelwrap. Hör gärna av er och berätta hur det går med ert bakande.
Nougatfyllning:
80 g hasselnötter
220g florsocker
200g ljus choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader och rosta hasselnötterna tills det doftar gott i köket. Gnugga dom i en handduk så skalen lossnar.
2. Mixa nötterna fint i matberedare eller med stavmixern tillsammans med florsockret.
3. Smält chokladen i vattenbad och rör ihop alla ingredienser till en smidig nougat. Förvara inplastad i kyl.
Lemoncurd:
3 citroner, saft och skal
1.5 dl socker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
1. Koka upp saft från två citroner och skal från tre citroner tillsammans med socker och smör.
2. Blanda maizena med saft från den tredje citronen och häll i den varma blandningen.
3. Vispa samman äggen och rör ner i kastrullen. Rör under sjudningen tills det tjocknat till önskad konsistens. Låt svalna.
Vaniljkräm:
5 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1.5 dl strösocker
3 msk maizena
25g smör
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med Bode stång och frön och tag av från värmen och låt stå i 15 min för att ta smak av vaniljen.
2. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt.
3. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa allt slätt.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjuk sakta medan du rör i botten tills krämen tjocknat till önskad konsistens. Det går himla snabbt i slutet så vakta noga så det inte skär sig. Det får inte börja koka. Tag av kastrullen från värmen och klicka i smöret och rör slätt så krönen blir jämn och blank.
Täck med plastfilm och låt svalna. Håller sig i kylen i 4-5 dagar.
Chokladgrädde:
3 dl grädde
180 g choklad
1. Hetta upp mjölken. Obs! Den får ej börja koka!
2. Häll den heta grädden över den finhackade chokladen och rör då allt smälter. Plasta direkt på ytan och kyl över natten. Vispa upp till härligt fluff.
Hallongrädde:
3 dl grädde
1 dl hallon
1. Vispa grädden färdig.
2. Mosa hallonen med en gaffel och vänd ner dom i grädden.
Lakritsgrädde:
3 dl grädde
1.5 msk lakritspulver
1. Vispa grädden färdig.
2. Vänd ner pulvret i grädden. Låt stå 30 min och vänd om igen.
Mockagrädde:
3 dl grädde
1 msk starkt kaffe
2 msk florsocker
1. Lös florsockret i det varma kaffet och ställ åt sidan att svalna.
2. Vispa grädden klar och vänd ner sockerkaffet med stora tag.