Äntligen är det semmeldagen igen, eller fettisdagen om man så vill! Det känns som en evighet sedan sist. Förra året lät vi Caroline Ahlqvist baka semmelwraps här på bloggen. I år fortsätter vi på samma spår. Årets gäst är Shireen Selfelt. Rykande aktuell efter sin seger i Hela Sverige Bakar 2016 och numera även författare. Ni kan köpa Shireens bok ”Baka som en stjärna” på Adlibris. Det rekommenderar vi verkligen! Läs mer om Shireen på shireen.se
Semmelwrap.se är jättestolta att Shireen vill baka ett eget unikt recept på semlor här hos oss. Det som följer är ett exklusivt recept på Mini-Semlor med pistagefyllning. Hur gott låter inte det??!! Så spring till köket och sätt igång med era Mini-Semlor.
Förresten! Vi skulle älska om ni mailade in bilder och recept på era semlor & semmelwraps! Fyll i formuläret längst ner i artikeln, maila till kontakt@semmelwrap.se eller skriv på vår Facebook-sida.
Nu kör vi lite semmelbakning med Shireen, eller hur?
Recept på Shireen Selfelts Mini-Semlor med pistagefyllning
Ingredienser:
Vetedeg:
25 g röd jäst
2,5 dl mjölk, 3 %
0,75 dl socker
1,5 msk mortlad kardemumma
1 stort ägg
1 tsk salt
7 dl (420g) vetemjöl special alt. Manitoba Cream
100 g rumsvarmt smör
1 ägg till pensling
Pistagefyllning:
100g mandelmassa
60g finmald pistage
2 msk mjölk
Garnering:
2 dl vispgrädde
Florsocker
Såhär gör du semlorna:
Vetedeg:
1. Smula ner jästen i en bunke
2. Värm mjölken till max 37 grader i en kastrull och rör ner med jästen. Rör ner socker, kardemumma, ägg, salt och till slut mjölet lite i taget
3. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, cirka 10 minuter i en köksassistent
4. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter och gör undertiden fyllningen
Pistagefyllning:
5. Riv mandelmassa i en skål, blanda ner finmalda pistagenötter och mjölk. Vispa med en elvisp eller mixer till en slät kräm. Fyll en spritspåse och låt stå i rumstemperatur
6. När vetedegen har jäst, dela till ca 40 st bullar, 20g/st. Låt jäsa i ytterligare 30 min under en bakduk
7. Sätt ugnen på 250 grader och vispa upp ägget
8. Pensla bullarna två gånger med det uppvispade ägget, sänk värmen till 225 grader och grädda bullarna i ca 5-6 min. Låt svalna helt
Garnering:
9. Vispa upp grädde och fyll en spritspåse med en stjärntyll
10. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet
11. Fyll bullarna med pistagekrämen och spritsa grädden på
12. Lägg på locket och pudra med florsocker
Vi vill höra hur din semmeldag var! Skicka gärna in bilder!
Semmelwrap.se vll såklart veta vad du gjorde på semmeldagen och hur dina semlor blev. Kanske provade du Shireens recept? Skicka in slutresultatet till oss i fall 🙂