I varje årskull var det alltid någon tuff person som byggde antigen en skateboard eller en elgitarr träslöjden. Vi andra ville egentligen också bygga något lite fräckare, men fick nöja oss med en stövelknekt eller en hamrad soppslev. Men det var då det, idag finns det riktigt bra DIY-elgitarrer. Bara att sätta igång.
Detta brukar ingå i en DIY-byggsats för elgitarr
– Alla mickar, hårdvara och komponenter.
– Omålad kropp och stämhuvud.
– Hals och gräppbräda.
– Kontroller: 1 volym, 2 ton, 5-vägs väljare.
– Pickuper.
– Skydsplatta
Allt du behöver i en låda
Med DIY-set så är du igång på nolltid, och det är faktiskt inta alls svårt. Allt är utsågat och fräst och anpassat för bra akustik, all elektronik är utvald och passar bra med varandra. Dessutom är det mer prisvärt att köpa ett set än att köpa in lösa delar.
Anpassa efter din egen stil
DIY-elgitarrer kommer med en obehandlad kropp samt stämhuvud. På det sättet kan du ge din elgurra ett helt unikt utseende.
Anpassa efter din egen stil
Verktyg brukar inte ingå i DIY-set. Det handlar om verktyg de flesta redan har hemma, så som; skruvmejslar mm. Ibland kan du behöva en lödkolv för att löda ihop kablarna från pickuperna. En lödkolv är inte särskilt dyrt att införskaffa, men be gärna någon som kan löda att hjälpa dig lite snabbt.Högkvalitativa komponenter
DIY-set brukar generellt innehålla ganska bra komponenter. Oftast är trädelarna från ask och lönn. Elektroniken brukar vara av bra kvalitet och passa ihop. Pickuperna brukar vara av sorten; single coil pickups. Single coil pickups är kända för sin ljusa, skarpa och tydliga ton som ger en mjuk och härlig akustik.
Hållbara träslag som också ger god akustik
Många tillverkare av DIY-set använder bara inhemska träslag för att inte bidra till skövlingen av regnskogen. Inhemska träslag så som lönn och ask är också bra val i frågan om akustik